
Weganizm u najmłodszych zawsze wzbudzał sporo emocji. Okazuje się jednak, że Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki orzekła, że dieta zarówno wegetariańska, jak i wegańska jest w pełni bezpieczna dla dzieci. Uznano, że taki sposób nie tylko jest bardzo zdrowy, ale może być wykorzystywany jako forma profilaktyki w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie, cukrzyca czy coraz częściej atakująca coraz młodsze osoby otyłość. Do tej pory najwięcej kontrowersji wzbudzał problem z dostarczeniem odżywiającym się wegańsko dzieciom odpowiednich dawek witaminy B12 oraz żelazo. Jeśli jednak dieta jest zbilansowana prawidłowo, nie trzeba obawiać się o te niedobory. Witamina B12 musi być jednak suplementowana, ponieważ występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie pozostałe składniki odżywcze można odnaleźć w roślinach. W diecie wegańskiej, tak samo jak w tradycyjnej, unikać należy żywności przetworzonej, w szczególności sojowych gotowców i słodyczy. Najlepiej zrezygnować z nich na rzecz źródeł białka (zielonych warzyw oraz strączków) i zdrowych tłuszczów.


Jakie tłuszcze są zdrowe, a jakich unikać w diecie?
Czym są probiotyki i jakie mają korzyści dla zdrowia?
Jakie produkty warto wprowadzić do diety w okresie menopauzy?
Dieta dla osób z nadciśnieniem – co warto jeść?