Jak nietrudno się domyśleć, w diecie bezglutenowej chodzi o to, żeby wyzbyć się całkowicie szkodzącego glutenu. Tylko, czy gluten jest naprawdę szkodliwy? Trudno to ocenić, a naukowcy nie mają jednolitego zdania na ten temat. Gluten jest szczególnym rodzajem białka, który może być w pokarmach również ukryty. Zatem jego całkowite wyeliminowanie nie należy do najłatwiejszych zadań. W diecie bezglutenowej bezpieczne są produkty roślinne, które z natury są całkowicie pozbawione glutenu. Najważniejszymi składnikami dla ludzi stosujących tą dietę są oczywiście jaja, mięsa, owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Dietetycy zalecają dokładną analizę zawartości pokarmów, które się chce zjeść. W wielu produktach spożywczych używa się glutenu, pomimo, że nie występuje on w danej grupie żywieniowej naturalnie. Gluten można znaleźć nawet w alkoholu, przy czym nie w czystej wódce, ale w wódkach smakowych i kolorowych. Niestety, ciągle nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy dieta bezglutenowa jest rzeczywiście dobra dla zdrowia. Na pewno powinny ją stosować osoby na gluten uczulone.

You may also like