
Dieta makaronowa może być równocześnie smaczna i skuteczna. Szczegóły jej stosowania zależą od tego, czy naszym celem jest schudnięcie, czy może przybranie masy mięśniowej przy intensywnym treningu. W pierwszym i drugim przypadku konieczne będzie liczenie kalorii, ale to przecież ważne jest przy każdej diecie. Poza tym warto wybierać wartościowe, czyli ciemne makarony i oczywiście zjadać je z wartościowymi, pełnymi witamin składnikami. Makaron wbrew powszechnej opinii nie tuczy, jeśli nie spożywamy go w nadmiernych ilościach i z tłustymi, ciężkimi dodatkami. Podawany z odpowiednimi składnikami może wspomóc nasze chudnięcie, a przy tym dostarczyć naszemu organizmowi ogromnej ilości witamin i minerałów. Można go jeść nawet dwa razy dziennie i chudnąć! Do takiej diety należy jednak podejść z głową. Rozplanować ją w czasie, zrezygnować z tłustych sosów oraz maksymalnie ograniczyć mięso na rzecz większej ilości owoców i warzyw. Taka dieta może być naprawdę smaczna i różnorodna, wystarczy się tylko postarać.


Rola błonnika w diecie – dlaczego jest tak ważny?
Jakie tłuszcze są zdrowe, a jakich unikać w diecie?
Czym są probiotyki i jakie mają korzyści dla zdrowia?
Jakie produkty warto wprowadzić do diety w okresie menopauzy?