Dieta skandynawska dedykowana jest dla osób, które chcą zmniejszyć ryzyko zachorowania na schorzenia układu krążenia. Nic dziwnego, ponieważ dieta ta – inaczej nazywana nordycką – składa się głównie z ryb, ciemnego pieczywa razowego oraz mięsa. Skandynawowie mają tereny leśne bogate w dziką zwierzynę, stąd też tak chętnie włączają dziczyznę to swojego menu. Mięso takie jest o wiele zdrowsze aniżeli mięso zwierząt hodowlanych. Ryby to oczywiście ryboflawiny i kwasy omega- Ciemne pieczywo z mąki razowej zawiera duże ilości błonnika. Wszystkie powyższe składniki doskonale wpływają na pracę serca i krążenie. Skandynawowie nie mają praktycznie w ogóle problemów z sercem. Dieta skandynawska ma działanie prozdrowotne i jest to udowodnione naukowo. Mieszkańcy tego regionu Europy mają sporo możliwości u temu, żeby ich sposób odżywiania się był zdrowy i naturalny. Dieta skandynawska ma swoje regionalne odmiany, bo stosują ją mieszkańcy trzech różnych krajów. I chociaż podwaliny i kulinarne tradycje są podobne, to jednak z biegiem czasu w różnych krajach jada się odrobinę inaczej.

You may also like