Koenzym q10 to substancja, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu, ponieważ poprawia dotlenienie komórek oraz ochrania je przed działaniem wolnych rodników, które odpowiedzialne są za proces starzenia się organizmu. Koenzym q10 wspomaga leczenie wielu bardzo poważnych chorób, wśród których można wskazać przede wszystkim na cukrzycę, chorobę Alzheimera i parkinsona, nadciśnienie, niewydolność krążenia oraz miażdżycę. W sytuacji, gdy w organizmie jest niedobór tego składnika, pojawia się zmęczenie, a także zaburzenia pracy serca. Do około 35 roku życia organizm wytwarza tę substancję, jednak później należy dostarczać ją organizmowi wraz ze spożywanym jedzeniem. W jakich jednak produktach spożywczych można go znaleźć? Koenzymu q10 należy szukać przede wszystkim podrobach, rybach, pełnoziarnistych produktach spożywczych, olejach roślinnych, a także niektórych zielonych warzywach. niezwykle istotne jest to, że koenzym q10 jest wrażliwy na obróbkę termiczną, dlatego też przygotowywane dania należy gotować jak najkrócej.

You may also like