Biegacze powinni uzupełnić swoje treningi o odpowiednią dietę. Ważne jest nie tylko co jedzą, ale także kiedy. Około 2 godzin przed biegiem powinno się zjeść lekki posiłek z przewagą węglowodanów. Nikt nie chce biegać z pełnym żołądkiem. Odpowiednie będą węglowodany złożone, które jeszcze przez długi czas po spożyciu będą uwalniały energię. Po długim biegu, trwającym ponad 60 minut należy spożyć przekąskę zawierającą cukry proste, np. owoc lub jogurt z musli. Pozwoli to na uzupełnienie glikogenu, który podczas długiego wysiłku jest spalany z mięśni. O odpowiednią regenerację po treningową zadba zbilansowany posiłek zjedzony do godziny po wysiłku, który będzie zawierał w sobie w większości chude białko. Białko odbuduje mikrouszkodzenia w mięśniach oraz pozwoli uniknąć zakwasów. Biegacze muszą dbać aby w ich diecie znalazł się magnez. Zapobiega on bolesnym skurczom mięśni. Znajdziemy go w kaszy gryczanej, orzechach, płatkach owsianych, roślinach strączkowych. Podczas biegu spalane są setki kalorii, biegacz, który nie chce tracić na wadze musi zadbać o ich uzupełnienie.

You may also like