Witamina E jest jedną z ważniejszych dla funkcjonowania naszego organizmu. Znana jest jako witamina zdrowia i młodości i, rzeczywiście, wykazuje tendencje do hamowania procesów starzenia. Nie jest to jednak jedyna jej funkcja. Witamina E również wspiera funkcjonowanie układu krążenia i chroni przed zakrzepicą, miażdżycą oraz złym cholesterolem. Stały dopływ witaminy E przedłuża także życie czerwonym krwinkom i wspiera nasz układ nerwowy poprawiając przepływ bodźców nerwowych. Witamina E uznawana jest za bardzo silny przeciwutleniacz. Ze względu na to działanie przypisuje się jej działanie antynowotworowe. Jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej nadmiar nie jest z organizmu wydalany, lecz gromadzi się w tkance tłuszczowej. Rzadko zatem można doprowadzić do jej niedoborów. Braki witaminy E przejawiają się w przemęczeniu, problemach skórnych i mięśniowych. W diecie dostarczamy ją przede wszystkim w formie olejów roślinnych, orzechach, szpinaku, żółtkach, białej kapuście, kiełkach oraz pełnych ziarnach zbóż.

You may also like