Niby wszyscy wiemy, czym jest dieta lekkostrawna i mniej więcej orientujemy się, w jakich okolicznościach powinno się z niej korzystać. Tymczasem praktyka pokazuje, że nie jest to takie oczywiste. Dieta lekkostrawna to nie tylko kurczak ugotowany na parze z marchewką. Takie podejście do tematu sprawi, że bardzo szybko konieczny sposób odżywiania będzie nam się kojarzył z jedzeniem monotonnym, pozbawionym atrakcyjności i wcale nie kuszącym smakiem. Tymczasem tak być nie musi. Komponując dietę lekkostrawną, należy jednak doprecyzować we współpracy z lekarzem, co dokładnie ma on na myśli. Odżywianie lekkostrawne stosuje się bowiem dość powszechnie: przy chorobach wrzodowych, refluksie, stanach zapalnych błony śluzowej układu pokarmowego, w stanach chorobowych, u osób starszych, u kobiet w ciąży, po zabiegach operacyjnych, przy zaparciach czy bólach brzucha. Najczęściej w diecie lekkostrawnej chodzi o wykluczenie substancji, które pobudzają produkcję soku żołądkowego, a także takich, które podrażniają błony śluzowe (głównie wysokobłonnikowe).

You may also like