
Osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, coraz częściej korzystają z pewnego planu żywienia, który obejmuje dieta low carb. Można ją stosować codziennie, również w przypadku osób, które nie uprawiają wielu ćwiczeń fizycznych. Wspomniana dieta ma na celu dostarczenie pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów, by pobudzić organizm do korzystania z zapasów tłuszczu jako źródła energetycznego. W tejże diecie węglowodany mają stanowić około 10-15% całego zapotrzebowania dziennego na energię. Dla zachowania masy mięśniowej powinna być dostarczana odpowiednia ilość wysokiej jakości białka. By zachować sprawność umysłową, a także energię i odpowiedni poziom koncentracji, należy dostarczać właściwe i wysokiej jakości tłuszcze. Należy wesprzeć się bardzo dużym zróżnicowaniem warzyw, a także odpowiednią suplementacją, by dostarczyć organizmowi witamin oraz minerałów. Należy także bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym, by odpowiedni i właściwy dla organizmu poziom cukru we krwi został zoptymalizowany.


Rola błonnika w diecie – dlaczego jest tak ważny?
Jakie tłuszcze są zdrowe, a jakich unikać w diecie?
Czym są probiotyki i jakie mają korzyści dla zdrowia?
Jakie produkty warto wprowadzić do diety w okresie menopauzy?