Choroba zwyrodnieniowa stawów jest problemem, który dotyka coraz młodsze osoby. To stan alarmowy, ponieważ artoza jest chorobą nieuleczalną. Nie można jej postępów cofnąć. Stosowane leczenie jedynie zmniejsza dolegliwość objawów. Podobnie działa zresztą dieta. Najważniejsze, by nie dopuszczać do zakwaszenia organizmu. Taki efekt można osiągnąć odpowiednimi dawkami owoców oraz warzyw. Dostarczać należy również zbilansowanych ilości białka. Dobrym źródłem jest chudy nabiał, ponieważ dostarcza korzystnego dla kości wapnia. W tym przypadku lepiej unikać tłustszych odmian, ponieważ im więcej jest tłuszczu w nabiale, tym więcej jest też fosforu – w tym przypadku nie będącego naszym sojusznikiem. Zrezygnować należy jednak z nabiału 0% – taki wskaźnik oznacza, że nie wchłonie się zawarta w nim witamina D, ona zaś z jednej strony jest niezbędna do przyswojenia wapnia, z drugiej zaś działa przeciwzapalnie na nasz organizm. Ważne w diecie artrozowej są przeciwutleniacze: witamina C, E oraz witamina K.

You may also like