
Orzechy laskowe, podobnie zresztą jak orzechy włoskie, są produktem bardzo kalorycznym. W 100 gramach orzechów laskowych jest około 650 kcal, więcej niż w podobnej ilości słodyczy. Mimo to właśnie orzechy poleca się w diecie. Okazuje się, że zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które pobudzają metabolizm i hamują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Ostatecznie okazuje się, że wynika z ich jedzenia więcej pożytku niż szkody. Orzechy laskowe to bardzo cenne składniki odżywcze: oprócz wspomnianych wyżej kwasów tłuszczowych, znajdziemy w nich białko, węglowodany oraz błonnik. Na uwagę zasługują sole mineralne: magnez, wapń, mangan, żelazo, potas. To także prawdziwa skarbnica witamin z grupy B i witaminy E. Spożywanie orzechów laskowych ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, poprawiają wzrok i obniżają poziom cholesterolu. Sięgajmy po nie, gdy pracujemy umysłowo, jesteśmy przemęczeni lub mamy kłopoty ze snem. Wspomagają też leczenie anemii czy cukrzycy. Pomagają przy problemach z płodnością.


Rola błonnika w diecie – dlaczego jest tak ważny?
Jakie tłuszcze są zdrowe, a jakich unikać w diecie?
Czym są probiotyki i jakie mają korzyści dla zdrowia?
Jakie produkty warto wprowadzić do diety w okresie menopauzy?