Krąży opinia, że w czasie diety odchudzającej unikać należy owoców, gdyż ze względu na zawartość cukru mają działanie tuczące. Czy zatem spożywając duże dawki owoców dodajemy sobie dodatkowe kalorie? Owoce należą do jednych z najłatwiej strawnych elementów diety. Doskonale zastępują także wodę mineralną, którą często bardzo trudno jest nam wypić w zalecanych dawkach. Owoc to jednak nie tylko woda, ale również witaminy i przeciwutleniacze, błonnik rozpuszczalny w wodzie oraz wiele cennych pierwiastków, choćby takich jak potas. Zawierają też stosunkowo niewiele kalorii. Minusem rzeczywiście jest cukier. Na dodatek są to cukry proste, które wzmagają apetyt i ułatwiają odkładanie się tłuszczu. Najlepiej sięgać więc po nie na kwadrans przed posiłkiem – wtedy zostaną strawione łatwo i bez szkody dla sylwetki. Standardem są od dwóch do czterech porcji owoców dziennie, jeśli jednak odchudzamy się, lepiej ograniczyć te dawki o połowę. O tym, które wybierać, decyduje nasz smak, ale też indeks glikemiczny.

You may also like